Koagulacijske promjene za vrijeme poroda i babinja u trudnica s teškim oblicima EPH-gestoze : doktorska disertacija - Kendić, Sulejman (S. Kendić, 1996)
Sažetak: U radu je analizirano ukupno 79 trudnica, rodilja i babinjača. U kontrolnoj skupini je 41 zdrava trudnica, a u istraživanoj skupini je 38 trudnica s teškim oblikom EPH-gestoze (indeks gestoze po Goeckeu 8-11). U svih trudnica su se uzimali koagulogrami u (I) trećem tromjesečju trudnoće, (II) zatim u prvoj porodnoj dobi, (III) neposredno nakon rađanja posteljice, (IV) dva sata nakon rađanja posteljice, (V) osam sati nakon rađanja posteljice (VI) 24 sata nakon rađanja posteljice, (VII) 48 sati nakon rađanja posteljice i (VIII) 72 sata nakon rađanja posteljice. Ciljevi istraživanja su bili slijedeći: (1) Istražiti promjene u koagulacijskom i fibrinolitičkom sustavu zdravih trudnica, rodilja i babinjača. (2) Istražiti promjene u koagulacijskom i fibrinolitičkom sustavu trudnica, rodilja i babinjača, s teškim oblicima EPH-gestoze.