Bodovni sustav u neinvazivnoj dijagnostici endometrioma jajnika : doktorska disertacija - Kopjar, Miroslav (M. Kopjar, 1996)
Sažetak: Endometrioza je benigna ginekološka bolest nepoznate etiologije. Od mnogobrojnih predloženih patofizioloških mehanizama, znanstveno je najutemeljeniji onaj o povratnoj menstruaciji. Ona se, međutim javlja i u velikom postotku (do 80%) zdravih žena, te svakako imunološki uvjeti, među kojima naročito peritonealni makrofagi svakako imaju značajnu ulogu. Jajnici i stražnji list širokog ligamenta najčešća su sijela endometriotičkog procesa, a lijeva je strana zahvaćena češće nego desna. Zbog širokog raspona mogućih lezija točna dijagnoza je od velikog kliničkog značenja. Prema mnogim studijama direktan prikaz prilikom operacijskog zahvata smatra se najpouzdanijim načinom dokazivanja endometriotičke lezije.