Značenje kontinuiranog praćenja serumskih koncentracija proteina akutne faze i oligoelemenata kod ulceroznog kolitisa : doktorska disertacija - Ostojić, Rajko (R. Ostojić, 1996)
Sažetak: Ciljevi ovog istraživanja bili su detekcija biokemijskih prediktora kliničkog relapsa ulceroznog kolitisa i ocjena vrijednosti različitih laboratorijskih parametara kao pokazatelja upalne aktivnosti bolesti. U istraživanje je uključena skupina od 57 bolesnika s ulceroznim kolitisom koji su uz terapiju održavanja sulfasalazinom bili u kliničkoj remisiji najmanje 12 mjeseci prije početka studije. Bolesnici su evaluirani svaka 2 mjeseca ili odmah kod pojave znakova kliničkog relapsa bolesti. Analizirano je 17 laboratorijskih parametara: serumski amiloid A protein, alfa-1 kiseli glikoprotein, haptoglobin, C-reaktivni protein, ceruloplazmin, C3, fibrinogen, alfa-1 antitripsin, albumin, transferin, željezo, cink, bakar, magnezij, sedimentacija eritrocita, broj trombocita i leukocita.