Značenje kontinuiranog praćenja serumskih koncentracija proteina akutne faze i oligoelemenata kod ulceroznog kolitisa : doktorska disertacija - Ostojić, Rajko (Zagreb : R. Ostojić, 1996)
Sažetak: Ciljevi ovog istraživanja bili su detekcija biokemijskih prediktora kliničkog relapsa ulceroznog kolitisa i ocjena vrijednosti različitih laboratorijskih parametara kao pokazatelja upalne aktivnosti bolesti. U istraživanje je uključena skupina od 57 bolesnika s ulceroznim kolitisom koji su uz terapiju održavanja sulfasalazinom bili u kliničkoj remisiji najmanje 12 mjeseci prije početka studije. Bolesnici su evaluirani svaka 2 mjeseca ili odmah kod pojave znakova kliničkog relapsa bolesti. Analizirano je 17 laboratorijskih parametara: serumski amiloid A protein, alfa-1 kiseli glikoprotein, haptoglobin, C-reaktivni protein, ceruloplazmin, C3, fibrinogen, alfa-1 antitripsin, albumin, transferin, željezo, cink, bakar, magnezij, sedimentacija eritrocita, broj trombocita i leukocita.
Upalna aktivnost bolesti ocjenjivana je Truelove-Witts i Powel-Tuck kliničkim indeksima. Tijekom 12 mjesečnog istraživanja došlo je do klinički detektabilnog razvoja relapsa ulceroznog kolitisa kod 24 bolesnika. Grupa od 33 bolesnika koja je cijelo vrijeme ispitivanja ostala u remisiji, služila je kao kontrolna grupa za ocjenu prediktivne vrijednosti promatranih varijabli. U svrhu analize i ocjena razlika i snaga predikcije vrijednosti promatranih laboratorijskih parametara kod ulceroznog kolitisa, napravljena je vremenska serija distribucija prikazana kao mozaik "boxplot" prikaz. Pomak distribucija prema većim vrijednostima za SAA, odnosno pomak distribucija prema nižim vrijednostima za albumin i željezo upućuje na njihovu prediktivnu vrijednost u detekciji relapsa ulceroznog kolitisa tijekom faze kliničke remisije bolesti.
Pomoću tablica kontigencije utvrđeno je da relativni rizik relapsa bolesti kod bolesnika koji u fazi kliničke remisije imaju vrijednosti SAA iznad 4,0 mg/L iznosi 6,87.Relaps ulceroznog kolitisa je 6,87 puta vjerojatniji kod bolesnika koji u fazi remisije imaju vrijednosti albumina ispod 36,0 g/L.Kod asimptomatskih bolesnika koji imaju vrijednost željeza ispod 7 [mikro]mol/L relativni rizik relapsa bolesti iznosi 4,12. Na osnovu navedenog može se zaključiti da je redovito mjerenje SAA, albumina i željeza kod bolesnika s ulceroznim kolitisom od praktične važnosti, obzirom da je na osnovu navedenih vrijednosti moguće izvršiti selekciju bolesnika s visokim relativnim rizikom relapsa.
Određivanje serumske koncentracije SAA trabalo bi uvesti u rutinsku kliničku praksu kao korisnu nadopunu etabliranim metodama evaluacije tijeka i prognoze ulceroznog kolitisa. Rezultati ovog istraživanja potvrdili su literaturne podatke da sedimentacija eritrocita, broj trombocita, vrijednosti željeza te svi proteini akutne faze osim ceruloplazmina pokazuju statistički signifikantnu razliku između vrijednosti u fazi remisije i u vrijeme relapsa ulceroznog kolitisa.
Summary: The aims of this study were the detection of the biochemical predictors of the relapse of ulcerative colitis and the assessment of the value of various laboratory parameters as indicators of the inflammatory activity of the disease. The study group included 57 patients with ulcerative colitis who had been in clinical remission for at least 12 months prior to the beginning of the study period. All patients were kept on the sulphasalazine maintenance treatment during the period. Patients were evaluated every 2 months and immediately upon the occurrence of the clinical signs of relapse.
There were 17 laboratory parameters evaluated: serum amyloid A protein, alpha-1 acid glycoprotein, haptoglobin, C-reactive protein, C3, fibrinofen, alpha-1 antitrypsin, ceruloplasmin, albumin, transferrin, iron, zinc, copper, magnesium, ESR, platelet count and WBC count. Inflammatory activity was assessed with Truleove-Witts and Powel-Tuck indexes. 24 patients developed clinical relapse of ulcerative colitis during the study period. The remaining 33 patients maintained remission during the study period and formed the control group of the assessment of the predictive value of tested variables. The results were evaluated with various appropriate statistical methods.
Distribution of time series presented as a boxplot was used to analyse and estimate differences and prediction power of the assessed parameters. The distribution shift towards the higher values for SAA and towards the lower values for albumin and iron suggest their predictive value for the detection of ulcerative colitis relapse during the remission period. Contingency tables indicate that there is relative risk of 6,87 for the relapse of the disease in patients who have serum SAA values above 4,0mg/L in the remission phase. Likewise, the relative risk for relapse of ulcerative colitis is 6,87 fold higher in patients having serum albumin concentration below 36 g/L. The relative risk for relapse in asymptomatic patients having serum iron below 7 [mikro]mol/L is 4,12.
The results suggest the clinical value of regular serum SAA, albumin and iron measurements in patients with ulcerative colitis in remission for the selection of patients with high relative risk for relapse of the disease. Serum SAA determination should be introduced in the routine clinical practice as useful addition to the already established evaluation methods of clinical course and prognosis of ulcerative colitic. The results of this study confirmed the earlier data from the literature showing significant differences of ESR, platelet count, serum iron and acute phase proteins, with notable exception of ceruloplasmin, between values in remission and in active phase of ulcerative colitis.
Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Zagreb, 1996
Bibliografija: str. 82-103
Summary
Keywords: Ulcerozni kolitis -- Laboratorijska dijagnostika