Psoriasis vulgaris: epidemiološko istraživanje i značenje nekih čimbenika u nastanku bolesti : doktorska disertacija - Barišić-Druško, Vladimira (V. Barišić-Druško, 1995)
Sažetak: Na području bivše Općine Osijek (grad Osijek, prigradska naselja Ernestinovo i Sarvaš), provedeno je istraživanje s ciljem da se ispita sljedeće: Cilj istraživanja. 1) prevalencija vulgarne psorijaze na području bivše Općine Osijek; 2) obiteljska učestalost psorijaze u ispitivanome uzorku; 3) najčešći provocirajući "trigger" čimbenici u nastanku bolesti; i 4) kliničko-morfološki tipovi psorijaze, te njihove povezanosti s provocirajućim ("trigger") čimbenicima. Ispitanici i metode. Ispitanici. Istraživanje je provedeno na ukupno 10500 ispitanika, podijeljenih u 3 populacije, i to u gradsku sa 4025, seosku sa 3000, te u radno aktivnu populaciju u kojoj je bilo preostalih 3475 ispitanika.