Elektrokemijsko određivanje raspodjele ionskih vrsta olova u vodenim sustavima : doktorska disertacija - Branica, Gina, kemičarka (G. Branica, 1995)
Sažetak: Voltammetrijom pravokutnog napona određene su konstante stabilnosti olova i klorida, te olova i glicinata u vodenim otopinama perklorata i klorida raznih ionskih jakosti (0,7; 4 i 6 mol/L) pri koncentraciji ukupnog metala 10 -5 mol/L. Budući da se radi o reverzibilnim sustavima, pripadajuće konstante stabilnosti izračunate su metodom De Forda i Humea uz upotrebu složenijeg matematičkog aparata koji su razradili I. Pižeta i suradnici. Na temelju ovih vrijednosti izračunate su i prikazane krivulje raspodjelih ionskih vrsta olova u ovisnosti o ukupnom kloridu, odnosno glicinu. Nadalje, određene su konstante stabilnosti Pb(II)-NTA u perkloratu i kloridu (I=4 mol/L) bez glicina i uz prisutnost glicina (0,03 mol/L i 0,3 mol/L) pri pH 7,7+-0,2 iz odnosa visina vrhova odziva hidratiziranog, labilnog vezanog olova i helatno vezanog olova.