Torzioni moduli i nesimetrični parovi Liejevih algebri : doktorska disertacija - Širola, Boris (B. Širola, 1996)
Sažetak: U radu proučavamo neke parove Liejevih algebri (g,g1), gdje je g poluprosta i g1 reduktivna u g podalgebra. Interesiraju nas: struktura takovih parova, ulaganje g1-modula u g-module, dekompozicije nekih g-modula konačne duljine na ireducibilne i veze potpuno prostih primitivnih ideala u omotačkim algebrama U(g1) i U(g). O problemu dekompozicije modula govorimo u Poglavlju 1, gdje općenito promatramo konačno pseudo-generirane module nad nekumutativnim prstenima koji zadovoljavaju ACC. Uvodimo neke nove pojmove: torzioni modul, temelj modula, temeljna filtracija, temeljni sloj i temeljni prosti ideali. Dokazujemo, između ostalog, da konačno pseudo-generiran torzioni R-modul za prsten R koji zadovoljava lijevi ACC posjeduje konačnu temeljnu filtraciju ( Teorem 1.3.4).