Uloga bakterioplanktona u ekosustavu sjevernog Jadrana : doktorska disertacija - Fuks, Dragica (D. Fuks, 1995)
Sažetak: U svrhu sagledavanja uloge bakterioplanktona u prijenosu otopljene organske tvari na više trofičke razine mijerena je njegova brojnost, aktivnost i rast, te predacija od nanoflagelata u otvorenim i priobalnim vodama sjevernog Jadrana. Zbog boljeg razumijevanja odnosa između bakterija i drugih članova mikrobne zajednice, te utjecaja promjene uvjeta u biotopu praćeni su također brojnost cijanobakterija i heterotrofnih nanoflagelata, primarna proizvodnja (fotosintetska aktivnost), klorofil a i osnovni oceanografski i kemijski parametri. Mjerenja su provedena na šest postaja smještenim na profilu ušća rijeke Po-Rovinj u razdoblju 1990-1993. godina, sa otprilike mjesečnom učestalošću.