Procesi kalcifikacije ljuštura ličinačkih, mladih i odraslih školjkaša kamenica (Ostrea edulis, Linnaeus) i dagnji (Mytilus galloprpvincialis, Lamarck) : doktorska disertacija - Medaković, Davorin (D. Medaković, 1995)
Sažetak: Rendgenskom difrakcijskom analizom istraživani su procesi biomineralizacije kamenica Ostrea edulis i dagnji Mytilus galloprovincialis i Mytilus edulis. Analizirani su uzorci kamenica tijekom inkubacijskog perioda (embrionalni razvoj i rast ličinki), razvijenih veliger ličinki sakupljenih iz planktona, te ličinki prihvaćenih na kolektore. Određen je mineralni sastav i fazne promjene tijekom stvaranja prve organske ljušturice prodisokonh I trohofore, rast prodisokonh II ljušturice veliger ličinki, nastajanje disokonh ljušture u procesu metamorfoze, te mineralni sastav mladih i odraslih školjkaša. Odrasle dagnje Mytilus galloprovincialis i Mytilus edulis su poticane na mriještenje termo-mehaničkim i kemijskim metodama.