Epidemiološke, ekološke i kliničke karakteristike Lyme borelioze u sjeverozapadnoj Hrvatskoj : doktorska disertacija - Golubić, Dragutin, liječnik; Borčić, Berislav, liječnik; Beus, Ivan; Kalenić, Smilja; Jukić, Berislav; Vodopija, Ivan; Borčić, Berislav, liječnik (Zagreb : D. Golubić, 1997)
Sažetak: Autor je istraživao epidemiološke, ekološke i kliničke karakteristike Lyme borelioze u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Za seroepidemiološka i epizootiološka istraživanja upotrebljeni su serološki testovi za detekciju specifičnih protutijela na B. burgdorferi, IFT i ELISA. Istraženi su serumi divljih životinja: 42 srne-(Capreolus capreolus), 9 seruma zeca-(Lepus europeaus), 10 seruma divljih svinja (Sus scrofa). Također je istraženo 103 seruma goveda i 13 seruma pasa. Seropozitivnost, odnosno protutijela na B.burgdorferi, utvrđena je u 21% u srneće divljači i 33% u zeca. U testiranim serumima pasa i goveda nismo našli protutijela na B. burgdorferi.
Prokuženost opće populacije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj testirana je u dragovoljnih davatelja krvi, gdje je od 134 uzoraka seruma nađeno 10 pozitivnih na prisutnost specufičnih IgG protutijela na B.burgdorferi ili 7%. Spolna distribucija oboljelih od LB u sjeverozapadnoj Hrvatskoj pokazuje blagu prevagu ženskog spola, a po dobnim skupinama prevladava radno aktivna dob od 20 do 60 godina. Najčešće oboljevaju osobe koje privremeno odlaze u prirodu, a znatno rijeđe osobe s povećanim rizikom od uboda krpelja. Od kliničkih oblika LB u naših bolesnika najučestaliji je EM s 46%, potom neurološki oblici, poglavito periferni neuritisi, 32% bolesnika s LB. Ostali klinički oblici LB u II i III stadiju bolesti znatno su rijeđe zabolježeni. Glavni vektor u širenju LB u sjeverozapadnoj Hrvtaskoj je krpelj, Ixodes ricinus.
Istraživana je prisutnost B.burgdorferi sensu lato u krpelja u 5 lokacija sjeverozapadne Hrvtaske. Skupljeno je 124 krpelja, koji su analizirani reakcijom lančane polimeraze (PCR). Borrelia burgdorferi sensu lato detektirana je u 56 od 124 krpelja ili 45%. U PCR pozitvnih uzoraka rađena je genotipizacija i identificirane su 4 genomske grupe B.b.s.I.: Borrelia afzelii (26), Borrelia garinii (5), grupa VS116 (5) i Borrelia burgdorferi sensu stricto (1). Mješana infekcija B.afzelii+grupa VS116 (10) i B. afzelii+B. burgdorferi sensu stricto (1) je također nađena u ispitivanim krpeljima. U osam krpelja u kojih je nađena B.b.s.I. nije se uspjelo odrediti genomsku grupu, što ukazuje na moguće postojanje specifične genomske grupe B.b.s.I. u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
Detekcija Bafzelii i B.garinii najvećem postotku, sukladna je s učestalošću lokalnih kliničkih manifestacija LB u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Pojava grupe VS116 u krpelja sjeverozapadne Hrvatske i rezultati ranijih studija u nekim europskim zemljama, ukazuje na njenu širu rasprostranjenost u europskim zemljama. Ulogu grupe VS116 u etiologiji LB, valjalo bi dalje isoitati.
Absrtact: Investigated were epidemiological, ecological and clinical charactristic of Lyme borreliosis in Northwest Croatia. In seroepidemiological and epizotiological investigations, sera were tested by indirect (ELISA). Sera of wildlife: roe deer (n=42), wild bora (n=10), hare (n=9) and domestic animals: cattle (n=103), dogs (n=13). Antibodies to B.burgdorferi were found in nine of 42 roe deer sera (21%) and in three of nine have sera (33%9. Sera of wild boars, cattle and dogs were negative for antibodies to B.burgdorferi. Sera of 134 blood donors in general population in northwest Croatia were also tested, and seropositivity of 7% was found. Sex distribution of LB patients in Northwest Croatia showes a midl preponderanceof the femine gender, and a prevalence of the working active age of 20 to 60 years in the age range.
Persons, who periodicaly visit a landscape, become ill the most frequently. Mrked less frequent become ill persons with increased risk of tick of bites. The most frequent clinical manifestation of Lyme boreliosis in Northwest Croatia is erytherma migrans with 46%, then neurological manifeastations, particulaty peripheral neuritis with 32%. The rest of clinical manifestations in the II and III stage of LB are considerable rarely registered. The main vectors in the spred of LB in Northwest Croatia is a tick, Ixodes ricinus. The presence of Borrelia burgdorferi sensu lato in Ixodes ricinus ticks in a Lyme borreliosis endemic region of Northwest Croatia was also investigated. Ticks (n=124) were collected at five different locations and analysed by polymese chain reaction (PCR).
Borrelia burgdorferi sensu lato DNA was detected in 56 out of 124 ticks (45%). Four genomic groups were identified by genotypization: Borrelia afzelii (n=26), Borellia garinii (n=5), group VS116 (n==5) and Borrelia burgdorferi sensu stricto (n=1). Mixed infections of Borrelia afzelii with group VS116 (n=10) and Borrelia afzelii with Borrelia burgdorferi sensu stricto (n=1) were also detected. Eight ticks contained B.burgdorferi sensu lato wich could not be typed, indicate a possibilty of the exsistence of a specific genomic group of B.burgdorferi sensu lato in Northwest Croatia. The presence of B.afzelii and B.garinii in the greatest persentage, is in agreement with the occurence of cutaneous and neurological manifestations of LB locally.
The presence of group VS116 in ticks of Northwest Croatia in this study and results of other studies in few European countries, may indicate that group VS116 is well established in European I.ricinus ticks. The role of a group VS116 in the etiology of Lyme boreliosis remains to be clarified.
Mentor: Berislav Borčić; Komisija za ocjenu: Ivan Beus, Snmilja Kalenić, Berislav Jukić, Ivan Vodopija, Berislav Borčuć; Komisija za obranu: Ivan Beus, Smilja Kalenić, Berislav Jukić, Ivan Vodopija, Berislav Borčić; datum obrane: 21.04.1997.; datum promocije
Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Zagreb, 1997
Bibliografija: str. 105-129
Sažetak
Keywords: Lyme borelioza -- Hrvatska