Morfohistokemijske osobitosti interdigitalnih žlijezda u srne (Capreolus capreolus L.) : doktorska disertacija - Janicki, Zdravko (Z. Janicki, 1996)
Sažetak: U ovom radu su istraživane interdigitalne žlijezde srnjaka. U tu svrhu su u razdoblju od svibnja do listopada uzeti uzorci 10 pari interdigitalnih žlijezdi stražnjih nogu. Na izrađenim preparatima obojenim hematoksilinom i eozinom promatrana je histološka građa ovih žlijezdi, a tkivni sastav je proučen pomoću bojenja po Pincusu i Van Giesenu.Za prikaz histometaboličke aktivnosti žljezdanih stanica primjenjena su bojenja kojima se utvrđuje prisutnost lipida, glikogena i mukopolisaharida te enzima alkalne i kisele fosfataze, nespecifičnih esteraza, oksidativnih enzima - dehidrogenaza [alfa]-glicerofosfata, laktata, sukcinata, glutamata, glukoza-6-fosfata, [beta]-hidroksimaslačne kiseline te nikotinamid adenin dinukleotid dijaforaze. Rezultati su pokazali da su interdigitalne žlijezde srnjaka građene od dva osnovna tipa žlijezdanih stanica.