Morfohistokemijske osobitosti interdigitalnih žlijezda u srne (Capreolus capreolus L.) : doktorska disertacija - Janicki, Zdravko (Zagreb : Z. Janicki, 1996)
Sažetak: U ovom radu su istraživane interdigitalne žlijezde srnjaka. U tu svrhu su u razdoblju od svibnja do listopada uzeti uzorci 10 pari interdigitalnih žlijezdi stražnjih nogu. Na izrađenim preparatima obojenim hematoksilinom i eozinom promatrana je histološka građa ovih žlijezdi, a tkivni sastav je proučen pomoću bojenja po Pincusu i Van Giesenu.Za prikaz histometaboličke aktivnosti žljezdanih stanica primjenjena su bojenja kojima se utvrđuje prisutnost lipida, glikogena i mukopolisaharida te enzima alkalne i kisele fosfataze, nespecifičnih esteraza, oksidativnih enzima - dehidrogenaza [alfa]-glicerofosfata, laktata, sukcinata, glutamata, glukoza-6-fosfata, [beta]-hidroksimaslačne kiseline te nikotinamid adenin dinukleotid dijaforaze. Rezultati su pokazali da su interdigitalne žlijezde srnjaka građene od dva osnovna tipa žlijezdanih stanica.
Najvećim dijelom su zastupljene lojne stanice holokrinog tipa sekrecije u vidu formiranih acinusa odnosno razgranatih alveola s zajedničkim izvodnim kanalom. Drugi tip stanica su klupčaste žlijezde apokrinog načina sekrecije čija uloga nije u potpunosti poznata. Neprekinuto sazrijevanje lojnih stanica unutar acinusa osigurava kontinuiranu tvorbu sekreta koji osim što podmazuje i štiti međupapčani prostor može imati i mirisnu ulogu. Oksidativni enzimi su izrazito aktivni u području mladih lojnih stanica, a kako sazrijevaju tako u njima preteže aktivnost enzima odgovornih za sintezu masnih tvari, što predstavlja logičan histometabolički slijed enzimatske aktivnosti u procesu sazrijevanja lojnih stanica.
Klupčaste žlijezde apokrine sekrecije također imaju izraženu enzimatsku aktivnost, ali njihovi izvodi, odnosno kanali koji bi ih spajali s kanalima lojnih alveola nisu uočeni. Zahvaljujući kompleksnoj građi interdigitalnih žlijezda, odnosno tipovima žlijezdanih stanica i njihovoj histometaboličkoj aktivnosti, u promatranom periodu i specifičnom položaju na nogama može ih se nazvati interdigitalnim organom.
Summary: In this article interdigital glands of roe buck were investigated. Therefore 10 couple of hind legs were collected during period from May to October. Histological composition of gland was examined with hematoksilin and eosin staining of samples. Differential staining by Pincus and Van Giesen were applied to distinguish gland tissue from other part of tissue compounds. For histometabolic examination of gland cells we applied staining for determination lipids, glycogen, mucopolisaharides, alkaline and acid phosphatase, nonspecific esterase and dehydrogenating enzymes like [alfa] -glicerophosphatase dehydrogenase, lactate dehydrogenase, succinate dehydrogenase, glutamate dehydrogenase, glucose-6-phosphate dehydrogenase, [beta]-dihydroksibutirat dehydrogenase and nicotinamid adenin dinucleotid diaphorase.
According to results interdigital glands of roe buck are built from two basic type of glandular cells. Those glands are mostly consist of sebaceous glands, with holocrine type of secretion, connected into characteristic alveoli with common secretion channel. Second type of cells are cells with apocrine type of secretion whose function is not completely known. Permanent growing of sebaceous glands inside of sebaceous alveoli is necessary for continuos secret production with protecting and lubricating interdigital area and as seems scent role. Oxidative enzymes are very active in area of young sebaceous cells.
As those cells getting older, increasing activity of enzymes connected with fat production, is obvious, what represent logical histometabolic line of enzymatic activity concerning the maturation of sebaceous cells. glands of apocrine secretion also have very intensive enzymatic activity, but their connective ducts to sebaceous alveoli or to sacs lumen are not found. Thanks to complex composition of interdigital glands, their histometabolic activity, type of glandular cells and specific position on the hind legs they could be called interdigital organ.
Doktor biomedicinskih znanosti - veterina.
mentori: Mladen Zobundžija, Martin Jakovac; Komisija za ocjenu: Vasilije Nikolić, Martin Jakovac, Mladen Zobundžija; Komisija za obranu: Vasilije Nikolić, Martin Jakovac, Mladen Zobundžija; datum obrane: 11.07.1996.; datum promocije: 14.02.1997.
Sveučilište u Zagrebu, Vetrinarski fakultet, Zagreb, 1996
Bibliografija: str. 74-79
Summary
Keywords: Srneća divljač -- Mirisne žlijezde