Doprinos proračunu nosivosti prostornih sidara : doktorska disertacija - Frgić, Lidija (L. Frgić, 1996)
Sažetak: U radu je razmatrana nosivost prostornih sidara. Promatrano je sidro oblika kugle u nekoherentnom tlu podvrgnuto vertikalnoj sili izvlačenja. Provedena su laboratorijska ispitivanja modela sidara i terenska ispitivanja sidara ugrađenih u tlo. Drvene kugle, promjera D = 25 mm; 50 mm; 75 mm i 100 mm, ugrađene su u pokusnom modelu tla na različite dubine H pa su uz koeficijent sidrenja [lambda] = H/D = 1 - 4 ostvareni slučajevi plitkih sidara (ploha sloma dosiže do površine terena). Za potrebe terenskih ispitivanja, na dubinama H = 1,00 m; 1,50 m; 2,00 m i 2,5 m, ugrađena su četiri betonska sidrena bloka promjera D = 0,50 m. Numerički proračun granične sile izvlačenja proveden je metodom konačnih elemenata.