Promet bakra, cinka i željeza u različitim razdobljima reproduktivnog ciklusa krmača : doktorska disertacija - Mrljak, Vladimir (V. Mrljak, 1995)
Sažetak: Istraživana je koncentracija bakra, cinka i željaza u serumu na 150 krmača u dobi od 1 do 7 godina metodom plamene atomske apsorpcijske spektrofotometrije. Prilikom pokusa svinje su podijeljene u tri jednake skupine: početak gravidnosti, visoka gravidnost te laktacija. S obzirom na dob plotkinje su bile podijeljene u četri skupine. Prvu skupinu činile su nazimice ne starije od 16 mjeseci. Drugu skupinu činile su krmače u drugoj i trećoj gravidnosti, no ne starije od 24 mjeseca. Treću skupinu činile su krmače od četvrte do sedme gravidnosti, no ne starije od 48 mjeseci, dok su četvrtu skupinu činile krmače starije od 48 mjeseci.