Ratne štete i politika obnove Hrvatske : doktorska disertacija - Pavković, Mate (M. Pavković, 1996)
Sažetak: Ratne štete su popratna pojava svih ratova. Novija i razornija oružja nanose veće štete. Ako je nanošenje šteta u funkciji ostvarenja nekog cilja, a ne samo popratna pojava rata, štete su još veće. To je slučaj u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Ratne štete su kroz povijest različito tretirane i naplaćivane. U ovom stoljeću se one promatraju kao štete koje agresori nanose žrtvi agresije, koja ima pravo na naknadu. Međutim, naknada sve manje odgovara počinjenoj šteti. Hrvatska je u ovom ratu, prema dosadašnjim nepotpunim procjenama, pretrpjela materijalnu štetu u visini od 27 milijardi USD. Štete u gospodarstvu su nešto veće od onih u društvenim djelatnostima. Nema nijedne djelatnosti i područja života kojemu nisu nanijete određene štete.