Dodatak enzima u hrani i neke osobitosti bijelih i crvenih mišića u pilića : doktorska disertacija - Botka-Petrak, Karmen; Zobundžija, Mladen; Mitin, Vladimir; Roseg, Đuro (Zagreb : K. Botka-Petrak, 1995)
Sažetak: Istraživanja utjecaja "Polizyma" na crvene i bijele mišiće provedena su na brojlerima muškog spola roditeljske linije Jata hibrida. U pokusu je bilo 240 jedinki od kojih su formirane dvije skupine, kontrolna (0) i pokusna (I) s po 120 pilića u svakoj skupini. U toku cijelog perioda tova u trajanju od 42 dana pilići su bili hranjeni pokusnom krmnom smjesom čija je osnovna sirovinska komponenta bila kukuruz. Pokusnoj skupini pilića tijekom tova u krmnu smjesu bio je umiješan praškasti preparat "Polizym" u količini od 0,5 kg/t. U mišićima prsiju i zabatka (m. pectoralis superficialis i m. iliofibularis) 30 minuta "post mortem" izmjerene su vrijednosti modula i faznog kuta impedancije te pH.
Na uzorcima istih mišića (m. pectoralis superficialis i m. iliofibularis) uzetih sa 10 trupova pilića iz svake skupine istražen je sadržaj ukupne vode, suhe tvari, masti, proteina, pepela te promjer mišićnih vlakana. Dodatak preparata "Polizyma" brojlerima u hranu pokazao je dobre rezultate u smislu boljeg prirasta, bolje konverzije i probavljivosti hrane. Analiza dobivenih bioelektričnih, fizikalno-kemijskih i morfometrijskih mjerenja ukazala je na veliku podudarnost između istraženih parametara. U pokusnoj skupini pilići u m. pectoralis superficialis izmjerene su niže vrijednosti modula impedancije i ujednačene vrijednosti faznog kuta, a u m. iliofibularis niže i nejednake vrijednosti bioelektričnih izmjera u odnosu na tok mišićnih vlakana, te više vrijednosti pH u oba istražena mišića u usporedbi s kontrolnom skupinom pilića.
Rezultati su u sukladnosti s kemijskim i morfometrijskim mjerenjima u smislu povećanja sadržaja masti, proteina, pepela i suhe tvari, smanjenja ukupne vode te povećanja promjera mišićnih vlakna u odnosu na kontrolnu skupinu pilića.
Summary: Influence of "Polizym" was investigated on red and white muscles in hybrid male broilers. The experiment was carried out on 240 animals divided in two groups, a control group (0) and an experimental group (I), each of them containing 120 chickens. During all 42 days of their fattening period the chickens were fed with an experimental mixed fodder composed mainly of corn. Some 0,5 kg/t of "Polizym" powder preparation was added to the fodder given to the experimental group. The modules and the phasic angle impendance as well as the pH values were measured about 30 minutes "post mortem" in the muscles of breasts and thighs (m. pectoralis superficialis and m. iliofibularis).
The contents of water, solid matters, fats, proteins, ashes and the diameters of muscular fibres were measured in the samples of these muscles taken from 10 chicken corpses pertaining to each group. The "Polizym" preparation added to aliments for broilers did produce good results as the chickens were fattening well and presenting a better food conversion and digestion. The analysis of bioelectric, physical, chemical and morphometric measurements showed a great correspondence of all investigated parameters.
Compared with the control group, in m. pectoralis superficialis of the experimental group lower values of modules impendance and even values of phasic angels were measured, the measured bioelectric values being lower and uneven along the muscular fibres of m. ilofibularis, while the pH values were higher in both investigated muscles. Such results are congruent with chemical and morphometric measurements made in the experimental group as they reflect an increase of contents of fat, protein, ash and solid matters as well as a decrease of water but also an augmentation of diameters in muscular fibres.
Doktor medicinskih znanosti - veterina
mentori: Mladen Zobundžija, Vladimir Mitin; Komisija za ocjenu: Đuro Roseg, Mladen Zobundžija, Vladimir Mitin; Komisija za obranu: Đuro Roseg, Mladen Zobundžija, Vladimir Mitin; datum obrane: 06.07.1995; datum promocije: 20.10.1995.
Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zagreb, 1995
Bibliografija: str. 91-109
Summary
Keywords: Brojleri -- Uzgoj -- Enzimski dodaci