Epizootiološko značenje kompleksa Mycobacterium avium intracellulare i drugih potencijalno patogenih mikrobakterija u okolišu svinja : doktorska disertacija - Cvetnić, Željko (Ž. Cvetnić, 1996)
Sažetak: U razdoblju istraživanja na prisutnost mikobakterija ukupno je pretražen 431 uzorak hrane i različitih materijala iz okoliša svinja iz 10 gojidbi na području Republike Hrvatske. Mikobakterije su izdvojene iz 68 (25%) od 272 pretražena uzorka iz okoliša svinja, te iz 28 (17,61%) od 159 pretraženih uzoraka gotovih smjesa ili sastojaka od kojih se pripremaju. Ukupno je izdvojeno 96 (22,27%) sojeva mikobakterija koje su pripadali vrstama: M.avium, M.intracellulare, M.fortuitum, M.chelonei, M.terrae, M.nonchromogenicum, M.vaccae, M.gordonae, M.phlei i M.triviale. U razdoblju od 1992. do 1995. tuberkulinizirane su 67 242 rasplodne svinje. Od njih je 655 (0,97%) proglašeno pozitivnim, a 88 (0,13%) sumnjivim na avijarni tuberkulin.