Uzroci slabije plodnosti krava na području veterinarske stanice Ozalj : doktorska disertacija - Bacan, Josip (J. Bacan, 1996)
Na području Veterinarske stanice Ozalj bilo je 8.500 krava 1958. godine, kada je uvedeno umjetno osjemenjivanje. Do danas je taj broj spao na manje od 3.000. U 130 domaćinstava koja drže goveda analizirali smo plodnost krava i interes tih domaćinstava za govedarstvo. U tih 130 domaćinstava bilo je u prosjeku 3,78 članova obitelji i 2,11 krava, odnosno 0,55 krava po članu obitelji. Najviše domaćinstava (97 ili 63%) drže jednu ili dvije krave, 17 domaćinstava ima 3 krave, 8 domaćinstava 4 krave, 6 domaćinstava 5-7 krava, a samo jedno 9 i jedno 10 krava. Proizvodnja mlijeka kreće se najčešće između 1500 do 2000 litara po kravi (u 31,55% domaćinstava), u 26,92% domaćinstava ta proizvodnja iznosi 2.000 -2.500 litara, u 14,61% domaćinstava 2.500 do 3.000 litara, a samo u 4,61% veća je od 3.000 litara po kravi.