Prinos uzgojno selekcijskog rada povećanju proizvodnje mlijeka simentalskog goveda u Hrvatskoj : doktorska disertacija - Viduč, Dubravko (D.Viduč, 1995)
Cilj je istraživanja bio utvrditi prinos uzgojno selekcijskog rada povećanju proizvodnje mlijeka simentalske pasmine goveda u Hrvatskoj. U prvom dijelu rada istražena je proizvodnja mlijeka, količina i sadržaj mliječne masti u 1. laktaciji matičnih simentalskih krava u tijeku četiri generacijska razdoblja (od 1970. do 1989.god.) na području općina Bjelovar, Đurđevac, Koprivnica i Vrbovec. Polučeni rezultati pokazuju da je proizvodnja mlijeka i mliječne masti značajno različita (P[ 0,01) u tijeku pojedinih generacijskih razdoblja na promatranim uzgojnim područjima. Tijekom dvadeset godina, prosječna godišnja proizvodnja mlijeka povećavala se na području općine Bjelovar za 21,38 kg, Đurđevca za 19,93 kg, Koprivnice za 28,02 kg i na području Vrbovca za 33,48 kg.