Prinos uzgojno selekcijskog rada povećanju proizvodnje mlijeka simentalskog goveda u Hrvatskoj : doktorska disertacija - Viduč, Dubravko; Karadjole, Ivo; Herak, Miroslav; Šic, Rudolf; Mikulec, Krešimir (Zagreb : D.Viduč, 1995)
Cilj je istraživanja bio utvrditi prinos uzgojno selekcijskog rada povećanju proizvodnje mlijeka simentalske pasmine goveda u Hrvatskoj. U prvom dijelu rada istražena je proizvodnja mlijeka, količina i sadržaj mliječne masti u 1. laktaciji matičnih simentalskih krava u tijeku četiri generacijska razdoblja (od 1970. do 1989.god.) na području općina Bjelovar, Đurđevac, Koprivnica i Vrbovec. Polučeni rezultati pokazuju da je proizvodnja mlijeka i mliječne masti značajno različita (P[ 0,01) u tijeku pojedinih generacijskih razdoblja na promatranim uzgojnim područjima. Tijekom dvadeset godina, prosječna godišnja proizvodnja mlijeka povećavala se na području općine Bjelovar za 21,38 kg, Đurđevca za 19,93 kg, Koprivnice za 28,02 kg i na području Vrbovca za 33,48 kg.
U drugom dijelu rada istraživana je proizvodnja mlijeka simentalskih krava u 4. laktaciji u tijeku četiri generacijska razdoblja na istim uzgojnim područjima. Prosječno godišnje povećanje proizvodnje mlijeka bilo je na području Bjelovara 38,07 kg, Đurđevca 32,72 kg, Koprivnice 73,41 kg i na području općine Vrbovec 29,12 kg. Istraživanja pokazuju da su na razinu proizvodnje mlijeka i mliječne masti u 1. i 4. laktaciji, osim genetskih, bitno utjecali i paragenetski čindbenici. Proizvodnja mlijeka, količina i sadržaj mliječne masti izražen je u 1. laktaciji bikovskih majki tijekom pet generacijskih razdoblja (1960-1984).
U istraživanjima su uključene bikovske majke čiji su sinovi odabrani i uključeni u stado rasplodnih bikova Centra za reprodukciju u Križevcima, te su bili očevi plotkinja kod kojih je istražena proizvodnja u 1.i 4. laktaciji. Polučeni rezultati pokazuju da se proizvodnja bikovskih majki značajno (P[0,01) povećavala tijekom generacijskih razdoblja. Provedena istraživanja neprijeporno pokazuju da je uzgojno-selekcijski rad značajno utjecao na povećanje proizvodnje mlijeka kod simentalske pasmine goveda u Hrvatskoj, te da su na realizaciju genetskih kapaciteta bitno utjecali i paragenetski čindbenici.
Summary:The goal of this study was to establish the contribution of selective breeding work in increasing milk production of Simmental cows in the Republic of Croatia. In the first part of the Thesis, the milk production, and quantity and percentage of milk fat in the period of the first lactation of registered cows was analysed during the four generation intervals (from 1970 until 1989) in the region of the municipalities of Bjelovar, Đurđevac, Koprivnica i Vrbovec. The obtained results show that the milk and milk fat production significantly differ (P[ 0.01) over the course of respective generation intervals within the studied breeding areas.
During the twenty years period, the average annual milk production has been increasing in the area of the municipality of Bjelovar for 21.38 kg, Đurđevac for 19.93 kg, Koprivnica for 28.02 kg and in Vrbovec for 33.48 kg. In the second part of the Thesis, the milk production in the fourth lactation period of Simmental cows was studied throughout the four generation intervals in the same breeding areas. The average annual increase in milk production was 38.07 kg in Bjelovar, 37.72 kg in Đurđevac, 73.41 kg in Koprivnica, and 29.12 kg in Vrbovec. The research results show that, apart from the genetic factors, paragenetic ones have also significantly influenced the level of milk and milk fat production in the first and in the fourth lactation period.
The milk production, as well as the quantity and percentage of milk fat was investigated in the first lactation period of bull's mothers, over the course of five generations (1960-1984). The study included the bull mothers whose sons were selected and introduced into the herd of breeding bulls of the Centre for Reproduction in Križevci. They were the fathers of the cows whose production was studied during the first and the fourth lactation periods. The obtained results show that the production of bull's mothers significantly (P[0.01) increased over the course of generation intervals.
The conducted research clearly indicate that the breeding and selective work has significantly influenced the increase in the milk production of Simmental cows in the Republic of Croatia, as well as that the paragenetic factors have greatly influenced the optimal use of genetic capacity.
Doktor medicinskih znanosti - veterina
mentori: Ivo Karadjole, Miroslav Herak; Komisija za ocjenu: Tomislav Balenović, Ivo Karadjole, Miroslav Herak, Rudolf Šic, Krešimir Mikulec; Komisija za obranu: Krešimir Mikulec, Rudolf Šic, Ivo Karadjole; datum obrane: 28.07.1995; datum promocije: 20.10.1995.
Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zagreb, 1995
Bibliografija: str. 99-103
Summary
Keywords: Simentalsko govedo -- Mliječnost