Utjecaj maziva na trošenje materijala pužnih kola : doktorska disertacija - Rakamarić, Petar (P. Rakamarić, 1995)
Sažetak: U radu su dani rezultati istraživanja trenja i trošenja za tri materijala pužnog kola. Jedan od materijala, aluminijske osnove (AlSn6), manje je poznat kao materijal za izradu pužnog kola. Sa navedenim materijalima ispitana su u kombinaciji tri uobičajena maziva. Istražene su granice opteretivosti s obzirom na klizno trošenje i rupičenje boka zuba pužnog kola. Uspoređeni su rezultati ispitivanja trošenja na Timken uređaju i mehaničko-kemijsko trošenje s ostvarenim trošenjem na realnom pužnom prijenosniku. Rezultati su prikazani u dijagramima i tablicama, a korištenjem podataka, iz istih, omogućeno je jednostavno određivanje dopuštenih opterećenja. Na kraju su rezultati ostvareni pokusima uspoređeni sa proračunima dobivenim prema Niemannu, B.S. 721:63 i AGMA 440:04 normi.