Numeričko modeliranje postupka zaustavljanja širenja pukotina : doktorska disertacija - Vulić, Nenad (N. Vulić, 1995)
Sažetak: Zamorne pukotine u konstrukcijama izazivaju brojne poteškoće, s mogućim vrlo ozbiljnim posljedicama, kao što su oštećenja i lomovi. Cilj ovog rada je doprinijeti pouzdanosti metalnih konstrukcija, s gledišta zaustavljanja širenja zamornih pukotina primjenom jednostavnog postupka izradbe zaustavnih provrta u vrhovima pukotina. Zadatak je bio ispitati parametre, koji utječu na djelotvornost postupka zaustavnih provrta, te iznaći postupak njihove optimizacije, tj. izbora takve kombinacije parametara, koja će omogućiti da se što je moguće više odgodi nastanak nove pukotine, nakon sanacije prethodne zaustavnim provrtima. Uzorci, koji opisuju ponašanje dijela konstrukcije na kojemu se pojavila pukotina, su odabrani tako da omogućavaju praktičnu primjenu dobivenih rezultata na stvarnim konstrukcijama.