Primjena kaustike u mehanici loma anizotropnih materijala : doktorska disertacija - Semenski, Damir (D. Semenski, 1995)
Sažetak: Eksperimentalnu mehaniku dijelom sačinjavaju mnoge optičke metode za određivanje i procjenu naprezanja i deformacija u opterećenom tijelu. Jedna od tih metoda je optička metoda kaustike, kojom je moguće registrirati promjene deformacija u području velikih gradijenata naprezanja, a primjenjuje se bilo na prozirnim ili na neprozirnim modelima. Izvorno se koristi za određivanje faktora intenzivnosti naprezanja K za pukotine u konstrukcijama napravljenim od mehanički izotropnih materijala. Postupak određivanja K faktora svodi se tada na mjerenje promjera jednostruke ili dvostruke tamne sjenke u obliku epicikloide. U ovom je radu razvijena promjena refleksijske metode kaustike na neprozirne mehanički anizotropne materijale, kao što su npr. vlaknima ojačani kompozitni materijali.