Istraživanje graničnih područja nosivosti zupčanog para : doktorska disertacija - Kljajin, Milan (M. Kljajin, 1995)
Sažetak: U ovoj tezi sistematizirana su sva poznata oštećenja bokova zubi i data je analiza njihovih uzroka. Teorijski su obrađeni izračuni granica nosivosti bokova glede rupičavosti, glede zaribavanja i onih prema teoriji elastohidrodinamičnog i termoelastohidrodinamičnog podmazivanja. Dat je prijedlog pojednostavljenog izračuna granice nosivosti bokova prema teoriji termoelastohidrodinamičnog podmazivanja prilagođenoj zupčanom evolventnom paru. Također je dat prijedlog izračuna i nekih drugih važnih veličina kao što su amplituda i položaj šiljka tlaka, Hertzove poluširine dodira, Hertzovo približenje, debljine uljnog filma, te temperature unutar mazivog filma. Temeljem analize rezultata drugih i vlastitih rezultata izračuna data su neka zapažanja i definicije u svezi s geometrijom, materijalom, mazivim uljem i uvjetima rada.