Jezik za upravljanje bazom znanja tipa okvira temeljen na proširenom relacijskom modelu podataka : doktorska disertacija - Lagumdžija-Kulenović, Azra (A. Lagumdžija-Kulenović, 1995)
Sažetak: Doktorska disertacija razmatra neproceduralni manipulativni jezik (SQL-F) za upravljanje bazom znanja tipa okvira, koji je teorijski temeljen na jednom proširenom (nenormaliziranom) relacijskom modelu podataka. Strukture, operatori i uslovi integriteta ovog modela su definirani na temelju elaboriranih zahtjeva koji se postavljaju na aplikacije baza znanja tipa okvira. Istraživanje je motivirano nedovoljnim teorijskim utemeljenjem jezika za upravljanje bazama znanja tipa okvira, i značaju tih jezika za razvoj različitih aplikacija. S druge strane, napredni relacijski modeli podataka su manje ograničeni od klasičnog normaliziranog relacijskog modela, ali su isto tako strogo teorijski utemeljeni, tako da mogu poslužiti kao formalno polazište za definiranje moćnijih jezika od klasičnih relacijskih jezika.