Identifikacija parametara dovodnog hidrauličkog sustava visokotlačne hidroelektrane : doktorska disertacija - Tomiša, Tomislav (T. Tomiša, 1995)
Sažetak: Mogućnost proizvodnje električne energije i dinamičke značajke visokotlačne hidroelektrane bitno ovise o stanju njenog dovodnog sustava. Posebice, u slučaju regulacijskih hidroelektrana, promjene u parametrima kao posljedica porasta koeficijenta trenja u dovodnom sustavu zbog naglog povećanja hrapavosti stijenki cjevovoda, mogu imati znatni utjecaj na dinamičko ponašanje elektrane koja sudjeluje u procesu regulacije snage i frekvencije, promatrajući kratkotrajne učinke takovih oštećenja. Također, promatrajući dugotrajne učinke gubici tlačne visine proporcionalni trenju mogu znatno smanjiti godišnju proizvodnju električne energije u elektrani. To je razlog zbog čega je poznavanje stvarnih vrijednosti parametara dovodnog sustava važno za planiranje periodičkih pregleda i donošenja odluka o eventualnim sanacijskim zahvatima.