Učinci kadmija na zdravlje štakora u uvjetima pomanjkanja željeza odnosno kalcija u hrani : doktorska disertacija - Schoenwald, Neala (N. Schoenwald, 1995)
Sažetak: Svrha ove disertacije bila je procijeniti učinke pomanjkanja željeza odnosno kalcija u hrani na moguće pojačanje toksičnih učinaka kadmija u ženki štakora tijekom skotnosti i laktacije kao i u njihovog potomstva, te ih usporediti s učincima kadmija u neskotnih ženki, pod istim uvjetima prehrane i izloženosti kadmiju. Istraživanje je provedeno na spolno zrelim ženkama albino (Wistar) štakora iz uzgoja Instituta u dva pokusa. U prvom pokusu (pokus A) odrasle ženke hranjene su semisintetskom praškastom hranom s dovoljno željeza (50 ppm) ili sa smanjenim željezom (10 ppm Fe) tijekom 6,5 tjedana (dva tjedna prije parenja, tri tjedna skotnosti i 11 dana laktacije). Izložene ženke primale su u hrani 10 ppm Cd. Sve životinje napajane su destiliranom vodom. Pokus je završen žrtvovanjem ženki i mladunčadi 17.dana laktacije.