Učinak terapije kelirajućim spojevima na toksikokinetiku anorganske žive u štakora različite dobi : doktorska disertacija - Prester, Ljerka (Lj. Prester, 1995)
Sažetak: Cilj ovog rada bio je ispitati kinetiku anorganske žive (203Hg(NO3)2) u razdoblju gestacije i laktacije, te primjenu terapije kelirajućim spojevima: monoizoamilnim esterom dimerkaptojantarne kiseline (Mi-ADMS) i dimerkaptojantarnom kiselinom (DMSA) u štakorica. U razdoblju gestacije-ispitana je raspodjela žive u posteljicu i fetus u ranom i srednjem razdoblju graviditeta (između 8. - 13. dana gestacije), te djelovanje Mi-ADMS i DMSA na sniženje retencije 203Hg. U razdoblju laktacije-ispitan je prolaz anorganske žive kroz mliječnu žlijezdu u mlijeko mjerenjem retencije 203Hg u cijelom tijelu sisančadi tijekom 7 dana, te djelovanje Mi-ADMS i DMSA na sniženje retencije 203Hg u laktirajućih ženki i njihove sisančadi.Radioaktivni izotop žive 203Hg primjenjen je gravidnim ženkama i.v., a ženkama u laktaciji i.p.