Rimsko vladanje u Histriji i Liburniji : Društveno i pravno uređenje prema natpisnoj i arheološkoj građi : (doktorska disertacija) - Starac, Alka (A. Starac, 1995)
Sažetak: Rimska Histrija i Liburnija dvije su susjedne regije koje su se u početku Principata našle razdvojene administrativnom granicom i to na takav način da je Histrija pripala Italiji, a Liburnija provinciji. Ova je administrativna podjela bila rezultat brojnih faktora, a također je u kasnijem razdoblju uvjetovala povijesni razvoj ovih regija. Sličnosti i razlike u pojedinim aspektima društvenog, upravnog i financijskog života predstavljaju opsežnu temu unutar koje smo pokušali prikazati najvažnije pravce, sistem i razvitak rimske vlasti, organizaciju uprave na općinskom nivou i postupno napredovanje međusobnih odnosa između Rimske države, općine i pojedinca na datom prostoru. Zbog opširnosti teme, nije bilo prostora za dublje zalaženje u pojedinačna pitanja gradske ili državne uprave.