Funkcionalna moždana asimetrija u bilingvalnih osoba: razlike u percepciji engleskog i hrvatskog jezika : doktorska disertacija - Mildner, Vesna (V. Mildner, 1996)
Sažetak: Cilj je ovog rada bio pokušati dati odgovor na pitanje o funkcionalnoj moždanoj asimetriji za jezične funkcije u bilingvalnih osoba na primjeru hrvatsko-engleskih neujednačenih bilingvala i to ispitivanjem odnosa u slušnoj i govornoj percepciji, kojim se dijelom komunikacijskog lanca istraživanja izravno bave u puno manjoj mjeri nego izražajnim vidom. Na temelju dostupne literature i prethodnih istraživanja dvije su hipoteze postavljene na provjeru u ovome radu: (1) postoji razlika u dominantnosti moždanih hemisfera za jezik u smislu manje izražene lateralizacije u lijevu hemisferu nego je to slučaj u monolingvala, i (2) razlike između jezika pojavljuju se u stupnju lateralizacije, a ne u smjeru, s očekivanim većim stupnjem lateralizacije u lijevu hemisferu za materinski jezik nego za strani.