Dvadesetčetverosatne varijacije autonomne aktivacije pri izvođenju zadataka pozornosti : doktorska disertacija - Radošević-Vidaček, Biserka (B. Radošević-Vidaček, 1996)
Sažetak: Provedeno je ispitivanje 24-satnih varijacija pokazatelja autonomne aktivacije da bi se utvrdilo da li postoje pouzdani cirkadijurni ritmovi fazičke i toničke komponente aktivacije. Ispitanici homogene dobi (n = 20) u različita su doba dana obavljali jednake zadatke motrenja različitih podražaja te detektiranja i motornog reagiranja na rijetke signale. Kao pokazatelji autonomne aktivacije registrirani su elektrodermalna labilnost, amplituda elektrodermalnih reakcija, amplituda reakcija deceleracije pulsa, tonička razina elektrodermalne aktivnosti i tonička razina frekvencije srčanih kontrakcija. COSINOR analize su pokazale da postoje pouzdani cirkadijurni ritmovi toničkih razina elektrodermalne aktivnosti i frekvencije srčanih kontrakcija te elektrodermalne labilnosti u vezi sa signalnim podražajnim sklopovima.