Generalizirani Veltmanovi modeli : doktorska disertacija - Vuković, Mladen, matematičar (M. Vuković, 1996)
Sažetak: U ovoj radnji proučavaju se veze među principima interpretabilnosti. Za ta proučavanja primjenjuje se nova semantika - generalizirana Veltmanova semantika - koju je definirao de Jongh. Određena je veza među IL-modelima i IL skup-modelima. Zatim dokazujemo adekvatnost i potpunost modalnog sistema IL u odnosu na generaliziranu Veltmanovu semantiku. U četvrtom poglavlju proučavamo karakteristične klase IL skup-okvira pojedinog principa interpretabilnosti. Istaknimo posebno da smo odredili semantiku za princip M . U posljednjem poglavlju dokazujemo nezavisnost među principima. Nakon toga dano je proširenje Švejdarovog teorema.