Ispitivanje funkcije kompenzatora geodetskih instrumenata : doktorska disertacija - Novaković, Gorana (G. Novaković, 1996)
Sažetak: U ovoj radnji su definirane i ispitane pogreške funkcije kompenzatora nivelira i teodolita. U prvom dijelu date su osnovne definicije iz geometrijske optike durbina, osnove optičke kompenzacije, a također je izvedena i jednadžba geodetske vizurne linije, neophodna za definiranje pogrešaka. Zatim su opisane metode i pribor za ispitivanje pogrešaka u laboratoriju. U drugom dijelu prikazana su eksperimentalna istraživanja izvršena u "Labaratoriju za mjerenje i mjernu tehniku" Geodetskog fakulteta u Zagrebu. Opisani su i pomoćni mjerni uređaji, od kojih su neki specijalno izgrađeni za ova ispitivanja.