Utjecaj polietilenskih vlakana na svojstva kompozitnih materijala : doktorska disertacija - Prskalo, Katica (K. Prskalo, 1996)
Sažetak: U radu je ispitan utjecaj polietilenskih vlakana umetnutih u kompozitnu smolu na naprezanje pri savijanju, na tlačno naprezanje i modul elastičnosti uzoraka. Testirani su mikropunjeni (Charisma, Heliomolar, Dentacolor) i hibridni (Pekafill, Tetric) kompozitni materijali. Za ispitivanje naprezanja pri savijanju i modula elastičnosti učinjeno je 5 skupina uzoraka svakog kompozitnog materijala: kontrolna skupina; uzorci s uzdužno postavljenim vlaknima s predobradbom i bez predobradbe vlakana adhezivom; uzorci s vlaknima u obliku mrežice s predobradbom i bez predobradbe vlakana. Tlačno naprezanje određeno je za svaki materijal u tri skupine uzoraka: kontrolnoj i uzorcima s obrađenim i neobrađenim polietilenskim vlaknima. Naprezanje pri savijanju, modul elastičnosti i tlačno naprezanje određeni su na napravi Zwick Materialpruefung.