Evaluacija slušnih evociranih potencijala u praćenju bolesnika sa tumorom pontocerebralnog kuta : doktorska disertacija - Lajtman, Zoran (Z. Lajtman, 1996)
Sažetak: Evocirani su potencijali danas satavni i nezaobilazni dio moderne kliničke prakse, prije svega zato što se njima mogu objektivizirati, lokalizirati i kvantificirati određene promjene unutar drugog senzornog puta, dok je to kliničaru vrlo često nemoguće. Slušni evocirani potencijali su manifestacija aktivnosti u produženoj moždini, te drugim subkortikalnim, primarno senzornim putevima i jezgrama, snimljeni sa skalpa. Oni kao takvi, unatoč niskim amplitudama, imaju vrlo veliku ujednačenost kod zdravih osoba i nisu podložni promjenama kod opće anestazije, različitih intoksikacija ili poremećaja psihičkog stanja. Upravo ti faktori anatomske specifičnosti, te fiziološke otpornosti, predstavljaju bazu za upotrebu slušnih evociranih potencijala u kliničkoj praksi.