Ovisnost kvalitete televizijske slike o brzini prijenosa videosignala : doktorska disertacija - Bauer, Sonja (S. Bauer, 1996)
Sažetak: Postupcima kompresije videosignala se postiže redukcija brzine prijenosa izvornog videosignala do razine koja je neophodna za postizanje zahtjevane kvalitete slike u pojedinoj primjeni videosignala. Algoritmi kompresije videosignala se zasnivaju na uklanjanju prostorne i vremenske redundancije u slici. ISO/IEC MPEG skupina stručnjaka (Moving Picture Experts Group) je definirala algoritam kodiranja videosignala namjenjen pohranjivanju digitalnog videosignala koji se zasniva kako na uklanjanju prostorne redundancije unutar pojedine slike, tako i na uklanjanju vremenske redundancije između uzastopnih slika za postizanje visokog stupnja kvalitete slike uz niske brzine prijenosa.