Usporedba koncentracije reaktanata akutne faze u postoperacijskom tijeku kod hitnih i elektivnih kirurških operacijskih zahvata : doktorska disertacija - Bekavac-Bešlin, Miroslav (M. Bekavac Bešlin, 1996)
Sažetak: Provedenim istraživanjem pokušali smo ustanoviti postoji li razlika u reaktivnosti organizma nakon operacijske traume kod bolesnika operiranih zbog akutnih i kroničnih bolesti, ratnih ranjenika i osoba s akcidentalnim mirnodopskim traumama, bolesnika s malignim bolestima, te bolesnika operiranih zbog iste bolesti klasičnom odnosno laparoskopskom tehnikom. Reaktivnost organizma pratili smo mjerenjem koncentracija reaktanata akutne faze (RAF-ova), u krvi i to fibrinogena, [alfa]1 AT-a i [alfa]2 MG-a. Ispitni uzorak činilo je 143 bolesnika, svi operirani u Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu i Ratnoj bolnici Velika Gorica u istoimenom mjestu.