Temeljna istraživanja novog dizajna oseointegrirajućeg implantata u pasa : doktorska disertacija - Švajhler, Tihomir (T. Švajhler, 1996)
Sažetak: Uporaba životinjskoga eksperimentalnog modela u ispitivanju novih dentalnih implantoloških sustava nezaobilazna je u procjeni njihove sigurnosti i učinkovitosti. Posebna se pažnja pridaje postignutoj oseointegraciji i svojstvima ovratnika mekog tkiva oko implantata. U disertaciji se procjenjuje novi dentalni implantološki oseointegrirajući sustav austrijskog proizvođača (DPI System) na psima. Korišteno je šest pasa pasmine beagle. Uspješnost implantacije procjenjivana je klinički, radiološki, biokemijski, a nakon žrtvovanja životinja, i histomorfometrijski. Nadalje, uspoređivane su dvije tehnike implantacije (imedijatna i odgođena) s obzirom na kriterije praćenja uspješnosti implantacije. Klinička zapažanja vrlo su povoljna budući da su implantati bili čvrsti i visokoga perkutornog zvuka.