Utjecaj intenziteta udarnog opterećenja na promjenu dinamičkih parametara armiranobetonskih konstrukcija : doktorska disertacija - Rak, Mladenko (M. Rak, 1996)
Kratki saržaj rada: U okviru ovog rada je izvršena eksperimentalna analiza armirano betonskih greda u formi slobodno oslonjenih nosača na udarno dinamičko opterećenje radi utvrđivanja promjene osnovnih dinamičkih parametara. Eksperimentalni program je realiziran na velikom broju armirano betonskih gredica veličine 8/10/130 cm s tri nivoa armiranja. Eksperimentalno određivanje dinamičkih parametara s posebnim naglaskom na vlastite frekvencije je obavljeno za pet razina udarnog opterećenja. Provedeno je i mjerenje vlastitih frekvencija pri statičkom opterećivanju radi usporedbe s dinamičkim. Glavna svrha određivanja promjene vlastitih frekvencija jeste u predstavljanju metode određivanja oštećenja na konstrukcijama koja se bazira na eksperimentalno određenoj razlici vlastitih vrijednosti oštećene i neoštećene konstrukcije.