Utjecaj intenziteta udarnog opterećenja na promjenu dinamičkih parametara armiranobetonskih konstrukcija : doktorska disertacija - Rak, Mladenko; Herman, Krešimir T. (Zagreb : M. Rak, 1996)
Kratki saržaj rada: U okviru ovog rada je izvršena eksperimentalna analiza armirano betonskih greda u formi slobodno oslonjenih nosača na udarno dinamičko opterećenje radi utvrđivanja promjene osnovnih dinamičkih parametara. Eksperimentalni program je realiziran na velikom broju armirano betonskih gredica veličine 8/10/130 cm s tri nivoa armiranja. Eksperimentalno određivanje dinamičkih parametara s posebnim naglaskom na vlastite frekvencije je obavljeno za pet razina udarnog opterećenja. Provedeno je i mjerenje vlastitih frekvencija pri statičkom opterećivanju radi usporedbe s dinamičkim. Glavna svrha određivanja promjene vlastitih frekvencija jeste u predstavljanju metode određivanja oštećenja na konstrukcijama koja se bazira na eksperimentalno određenoj razlici vlastitih vrijednosti oštećene i neoštećene konstrukcije.
Spomenuta metoda predstavlja kombinaciju teorijsko-eksperimentalnog pristupa koja uz metodu konačnih elemenata koristi podatke o izmjerenim vlastitim frekvencijama sustava. U posebno važnom segmentu ovog rada su izvršena ispitivanja vlastitih frekvencija pri iniciranim oštećenjima na pojedinim konačnim elementima grede prema prethodno utvrđenom scenariju. Primjenom izrađenih komjutorskih programa "DT1" i "DT2" na bazi teorije otkrivanja oštećenja na konstrukcijama prikazane u poglavlju 6. ovog rada, pronađene su lokacije i iznosi odgovarajućih oštećenja. Također je izvršena analiza oštećenja na betonskim gredicama izazvanih udarom.
Doktor tehničkih znanosti - građevinarstvo
mentor: Krešimir Herman
Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet, Zagreb, 1996
Bibliografija: str. 181-182
Kratak sadržaj
Keywords: Armiranobetonske konstrukcije -- Udarna opterećenja -- Dinamički parametri