Selekcija ozime pšenice (Tr. aestivum L.) u ranim generacijama zavisno o kriterijima izbora : doktorska disertacija - Drezner, Georg (G. Drezner, 1996)
Sažetak: U proizvodnom sklopu (500 zrna/m ), u istoj godini istraživanjima su obuhvaćena potomstva ozime pšenice F1 - F4 generacije i roditelji tri kombinacije križanja. Za svaku kombinaciju križanja formirane su F4 populacije, i to: 1) osobnim izborom, izborom na 2) najveći broj klasova/biljci; 3) najnižu vlat; 4) najveći broj zrna/klasu; 5) najveću masu jednog zrna; 6) najveću masu zrna/biljci; 7) najveći žetveni indeks, te 8) kao bulk populacija. Izbor za F4 generaciju proveden je u rijetkom (100 zrna/m ) i gustom (500 zrna/m ) sklopu iz F3 bulk i F3 generacije odabranih biljaka. Za proučavana svojstva: visinu vlati, broj plodnih vlati, broj zrna i masu jednog zrna/klasu, masu zrna/biljci i žetveni indeks, procijenjeni su varijabilnost, heritabilnost, stupanj dominacije, genetska i ostvarena dobit od selekcije.