Pojavnost i opis mehaničkog ponašanja pijeska : doktorska disertacija - Ivšić, Tomislav; Szavits-Nossan, Antun (Zagreb : T. Ivšić, 1996)
Sažetak: Pijesak pripada skupini zrnatih materijala čije mehaničko ponašanje pokazuje svojstva čvrstih tijela i tekućina. Raznovrsna pojavnost uključuje nelinearne i histeretske pojave, nepovrative procese i usku povezanost posmika s volumenskim promjenama. Kritički pregled pojavnosti i opisa mehaničkog ponašanja pijeska obuhvatio je suvremene rezultate i probleme ispitivanja mehanike tla, te novija relevantna saznanja iz fizike zrnatih materijala. U radu su provedeni pokusi s podmazanim zrncima pijeska koji ukazuju na bitan utjecaj intergranularnog trenja na stvaranje strukture pješčanog tijela. Posebice je uočeno da unutrašnji posmični procesi dominiraju mehaničkim ponašanjem i u odsutnosti vanjskih devijatorskih naprezanja.
U radu je predložen konceptualno novi model za proučavanje volumenskih promjena pijeska zasnovan na analogiji ponašanja stlačivog fluida i pješčanog tijela. Predložena (ekvivalentna) jednadžba stanja pijeska opisuje odnose pritiska i volumena kod sloma pješčanog tijela pri konstantnom volumenu (tzv. kritično stanje pijeska). Obrade pokusa za više različitih pijesaka pomoću predložene modifikacije Van der Waalsovog fluida pokazuju dobro poklapanje mjerenih rezultata i modela. Empirijska konstanta modela za slom pješčanog tijela usko je povezana s kemijskim svojstvima minerala i univerzalnim značajkama idealnog plina. Analogija s viskoznim fluidom uvodi u tenzor naprezanja pijeska pojam termodinamičkog pritiska, te daje načelne postavke za buduća istraživanja ireverzibilnosti mehaničkih procesa.
Doktor tehničkih znanosti - građevinarstvo
mentor: Antun Szavits-Nossan
Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet, Zagreb, 1996
Bibliografij: str. 165-175
Sažetak
Keywords: Pijesak -- Mehanička svojstva