Probabilističko vrednovanje metoda proračuna posmičnih polja izvedenih trapeznim limovima : doktorska disertacija - Dujmović, Darko, inženjer građevinarstva (D. Dujmović, 1996)
Sažetak: U ovom radu provedena je međusobna usporedba dvaju metoda proračuna posmično krutih polja, metoda Schardt/Strehl odnosno metoda Bryan/Davies, probabilističkim postupkom. Za svaku od promatranih metoda proračuna definirana su krajnja granična stanja odnosno granična stanja uporabivosti te izražene kao funkcije n-dimenzijskih vektora stohastičkih varijabli, tj. baznih varijabli. Formiran je stohastički model koji opisuje svojstva baznih varijabli sa srednjom vrijednošću, standardnom devijacijom i tipom distribucije. Statistički podaci potrebni za formiranje stohastičkog modela dobiveni su iz vlastitih mjerenja provedenih na nekoliko karakterističnih tipova poprečnih presjeka trapeznih limova i iz opsežnih vlastitih ispitivanja nosivosti spojeva tankostijenih profila.