Probabilističko vrednovanje metoda proračuna posmičnih polja izvedenih trapeznim limovima : doktorska disertacija - Dujmović, Darko, inženjer građevinarstva (Zagreb : D. Dujmović, 1996)
Sažetak: U ovom radu provedena je međusobna usporedba dvaju metoda proračuna posmično krutih polja, metoda Schardt/Strehl odnosno metoda Bryan/Davies, probabilističkim postupkom. Za svaku od promatranih metoda proračuna definirana su krajnja granična stanja odnosno granična stanja uporabivosti te izražene kao funkcije n-dimenzijskih vektora stohastičkih varijabli, tj. baznih varijabli. Formiran je stohastički model koji opisuje svojstva baznih varijabli sa srednjom vrijednošću, standardnom devijacijom i tipom distribucije. Statistički podaci potrebni za formiranje stohastičkog modela dobiveni su iz vlastitih mjerenja provedenih na nekoliko karakterističnih tipova poprečnih presjeka trapeznih limova i iz opsežnih vlastitih ispitivanja nosivosti spojeva tankostijenih profila.
Numerička analiza provedena je primjenom suvremenih metoda pouzdanosti implementiranih u programski paket STRUREL. Analize su provedene na jednostavnom posmično krutom polju kao računskom medelu, a za različite tipove poprečnih presjeka uz variranje odnosa širine i dužine posmičnog polja. Dobivene vrijednosti indeksa sigurnosti predstavljaju veličine za usporedbu promatranih metoda proračuna posmičnih polja, te omogućavaju kvantitativnu usporedbu metoda proračuna međusobno kao i njihovo uspoređivanje sa razinom sigurnosti ostalih nosivih elemenata u konstrukciji. Također dobiveni rezultati daju podloge za donošenje znanstveno argumentiranih odluka o prihvatljivosti pojedinih metoda proračuna.
Summary: In this paper a comparison between two design methods for shear diaphragms, Schardt/Strehl and Bryan/Davies method, has been conducted by probabilistic procedure. For each of the discussed methods ultimate limit states and serviceability limit state have been defined and expressed as functions of n-dimensional vectors of stochastic variables, i.e. basic variables. A stochastic model, that describes basic variables' properties with mean value, standard deviation and type of probability distribution has been configured. Statistical data required for the stochastic model configuration have been obtained from own measurements conducted on few characteristic types of trapezoidal sheets cross sections and from thorough own investigation of strenght of thin-walled profiles' connections.
Numerical analysis has been conducted using recent methods of reliability implemented in the software package STRUREL. Analyses have been conducted on the simple shear diaphragm as a design model for various cross section types and by varying of the shear diaphragm's width and length ratio. Obtained safety indexes' values represent values for comparison between discussed design methods for shear diaphragms, thus providing means for quantitative comparison to safety levels of other bearing elements in the structure. The obtained results provide the grounds for scientifically based decision making about the acceptability of certain design methods.
Doktor tehničkih znanosti - građevinarstvo
Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet, Zagreb, 1996
Bibliografija: str. 205-209
Summary
Keywords: Trapezni limovi -- Proračun posmičnih polja