Raspodjela sumpornih spojeva u gornjojurskim naslagama Dinarida : doktorska disertacija - Švel-Cerovečki, Svea (S. Švel-Cerovečki, 1995)
Sažetak: Raspodjela sumpornih spojeva ispitana je u gornjojurskim naslagama Dinarida na lokacijama Vrelo, Poštak Dimići i Lemeš. Sumporni spojevi određeni su u mineralnoj i organskoj komponenti naftnomatične stijene, koja je prethodnik naftnih ugljikovodika. U usitnjenim uzorcima stijene određen je ukupni sumpor i sumpor u sulfatima i piritu. Iz samljevenog uzorka Soxhlet ekstrakcijom s kloroformom odjeljen je bitumen (topljiv dio organske tvari naftnomatične stijene). Ostatak sadrži kerogen (umreženi geopolimer, ne topljiv dio organske tvari naftnomatične stijene) i mineralnu komponentu. Taj je ostatak piroliziran i produkti pirolize analizirani plinskom kromatografijom i vezanim sustavom plinski kromatograf-spektrometar masa.