Parametri patogenosti "Slime" koagulaza negativnih stafilokoka kod infekcije plastičnog stranog tijela : doktorska disertacija - Nemet, Branka (B. Nemet, 1996)
Sažetak: Na uzorku od 85 sojeva koagulaza negativnih stafilokoka izvršena je detaljna identifikacija API Staph sistemom, kao i analiza tvorbe sluzi metodama po Christensen-u i Pfaller-u. Vrste koagulaza negativnih stafilokoka s intenzivnom tvorbom sluzi koje prevladavaju kao uzročnici kateter sepsi su S. epidermidis, S. haemolyticus i S. hominis, dok su S. simulans i S. xylosus najčešći među nesluzavim sojevima. Pored toga metodom jednostavne radijalne imunodifuzije određene su koncentracije fibronektina u plazmi bolesnika s kateter sepsom, u plazmi bolesnika sa simptomima lokalne infekcije i bez njih, kao i kod zdrave kontrolne grupe.