Usporedba respiracijskih poremećaja nakon klasičnih i laparoskopskih kolecistektomija : doktorska disertacija - Mimica, Željko (Ž. Mimica, 1996)
Sažetak: U hipotezi disertacije koja se zasnivala na rezultatima pokusne studije očekivali smo da laparoskopska kolecistektomija, obzirom na način pristupa u trbuh koji je vezan za minimalno oštećenje trbušnog zida i neznatnu poslijeoperacijsku bolnost, ima manji pad i brži oporavak respiracijskih parametara u odnosu na klasičnu kolecistektomiju. U tu svrhu smo postavili i cilj rada kako bi dokazali utjecaj kolecistektomije na respiracijske poremećaje u poslijeoperacijskom razdoblju uspoređujući klasičnu metodu operiranja s laparoskopskim načinom odstranjenja žučnjaka, te ispitati utjecaj fizikalne terapije na poboljšanje vrijednosti respiracijskih parametara nakon laparoskopske kolecistektomije.Istraživanje je obuhvatilo 100 bolesnika.