Ehokardiografska procjena ishemije miokarda nakon ergometrijskog testa : doktorska disertacija - Baborski, Franjo (F. Baborski, 1996)
Sažetak: HIPOTEZA Stres ehokardiografijom mogu se otkriti asimptomatske forme ishemije miokarda kada je ergometrijski test negativan ili inkonkluzivan kod pacijenata s preboljelim srčanim infarktom. Svrha moderne kardiologije je otkriti upravo asimptomatske oblike ishemije miokarda. Ehokardiografijom neposredno nakon ergometrijskog testa mogu se prepoznati poremećaji kontraktiliteta koji su posljedica slabe prokrvljenosti miokarda prije nego što se pojave simptomi ili ishemične promjene u EKG-u tijekom ergometrijskog testa. Kako još uvijek postoje kontraverze o vrijednosti i mogućnosti stres ehokardiografije za prepoznavanje ishemije miokarda nameće se pitanje procjene vrijednosti ove tehnike. CILJ. Cilj ispitivanja bio je procijeniti vrijednost stres ehokardiografije u detekciji asimptomatske ishemije, neposredno nakon ergometrijskog testa.