Opialova i njoj srodne nejednakosti : doktorska disertacija - Brnetić, Ilko (I. Brnetić, 1996)
Sažetak: U ovom radu je dan veći broj novih nejednakosti Opialovog tipa koje predstavljaju poopćenje ili poboljšanje već ranije poznatih nejednakosti. U prvom poglavlju je dan kratki povijesni prikaz. Navedena je Opialova nejednakost i dani su osnovni smjerovi poopćenja te nejednakosti. Poopćene su pozante nejednakosti Godunove i Levina, Rozanove, te Hwanga i Yanga. Dobiveni rezultati prdstavljaju poopćenja i nekih drugih poznatih nejednakosti Opialovog tipa. Ideja poopćenja je u tome da se kao podintegralna funkcija promatra funkcija više varijabli. Navedeni rezultati su izloženi u poglavlju 2. Najvažniji rezultati u ovom radu su izloženi u poglavlju 3 i 4. Dan je veliki broj nejednakosti Opialovog tipa u kojima su poboljšani već ranije poznati rezultati time što je dobivena bolja konstanta, tj. bolja ocjena.