Evaluacija nalaza apoptoze u polipima i karcinomima želuca : doktorska disertacija - Mijić, August (A. Mijić, 1996)
Sažetak: Apoptoza je genetički kontrolirani, aktivni mehanizam, programirane smrti stanice koja smanjuje na minimum fenotipske varijacije i eliminira genotipske alteracije. Prisutna je u svim živim bićima u fiziološkim i patološkim stanjima. Apoptoza igra važnu ulogu u brojnim fundamentalnim biološkim procesima kao što su: embriogeneza, diferencijacija, metamorfoza, homeostatska kontrola broja stanica u normalnom tkivu, endokrino inducirana atrofija, klonalna selekcija u imunom sustavu, tumorogeneza. Javlja se spontano, kao odgovor na poznati fiziološki podražaj, a može biti inducirana djelovanjem štetnih, fizičko-kemijskim tvari na stanicu. Sudjeluje u stanično-tkivnoj kinetici i širokog je značenja za nju.